UI- ja UX-suunnittelu

Ennen jokaista liikkeelle lähtöä tärkein kysymyksemme on – kuka tai keitä te olette? Tätä kysymystä seuraa tietysti yhtä tärkeä kysymys – mikä on yhteinen tavoitteemme?

UX-suunnittelu eli käyttäjäkokemuksen suunnittelu ja UI-suunnittelu eli käyttöliittymäsuunnittelu kulkevat koko suunnittelumatkan ajan käsi kädessä tarkoittaen eri asioita, sisältäen kuitenkin monia yhtäläisyyksiä.

" UI ilman UX:ää on kuin tiimiasu ilman tiimiä "

— Mr Q

Mikä UI ja UX?

UI (user interface)

UI, eli käyttöliittymä, on kuin urheilijan varusteet – se tekee koko pelistä tyylikkään ja sujuvan!

UI (User Interface eli käyttöliittymä) on se osa suunnittelua, joka keskittyy siihen, miten käyttäjä vuorovaikuttaa digitaalisen laitteen tai ohjelman kanssa. Se kattaa näytön, painikkeet, ikonit, ja kaiken muun, mikä tekee käytöstä sujuvaa ja käyttäjäystävällistä.

Käyttöliittymäsuunnittelu on tärkeää, koska se vaikuttaa siihen, kuinka helposti ja nautittavasti käyttäjät voivat hyödyntää digitaalisia palveluita. Selkeä ja houkutteleva käyttöliittymä tekee kokemuksesta miellyttävän ja vähentää käyttäjien hämmennystä. Onnistunut käyttöliittymäsuunnittelu voi parantaa käytettävyyttä, lisätä käyttäjien sitoutumista ja tukea positiivista brändikokemusta.

UX (user experience)

Urheilijalla on valmentaja, UX-suunnittelijalla on käyttäjät. Tavoite on sama: voittaa. Onnistunut UX-suunnittelu on kuin hyvä valmennusstrategia – se ymmärtää käyttäjien vahvuudet ja heikkoudet, ja vie heidät voittoon loistavasti suunnitellulla polulla.

UX:llä (User experience) tarkoitetaan sitä, miten käyttäjä kokee verkkosivuston, mobiilisovelluksen tai minkä tahansa käyttöliittymän käytön. Käyttökokemuksen yksi tärkein ominaisuus on käyttöliittymän käytettävyys. Lopputuotetta käyttämällä saavutetaan haluttu tavoite, kun käytettävyys on huomioitu hyvin.

Meille on tärkeää, että lopputuotetta voi käyttää intuitiivisesti. Käyttäjäkokemusta siivittää visuaalisesti hyvännäköinen käyttöliittymä, joten meille on ensiarvoisen tärkeää, että käyttöliittymä on sekä hyvännäköinen että helppokäyttöinen.

Matka tinkimättömään käyttöliittymään

“Päästäksemme parhaaseen lopputulokseen tarvitsemme teitä. Asetettu tavoite on yhteinen ja tämän vuoksi lähdemme liikkeelle yhdessä, jatkaen matkaa hyvässä yhteistyössä.

Design Workshopin lopputulema vastaa kysymyksiin, kuten: Mitä toimintoja ja asioita haluamme saavuttaa? Kenelle suunnittelemme? Minkälaisia asioita haluamme korostaa? Mitä käyttäjä tekee ja miksi?”

Annaliisa Rautiainen, Designer

Kysy lisää

UI- ja UX-matka

Design Workshop

Prototyyppi (sivuston ulkoasusuunnitelma)

Iteroinnit / Hautomot

Prototyypin jäädytys

Jatkokehitys