Hakukoneoptimointi
Päämääränä verkkosivustosi näkyvyyden parantaminen.

Miksi hakukoneoptimointi kannattaa?
Oli ostoprosessin vaihe mikä tahansa tiedon etsimisestä tuotevertailuun tai ostoaikeisiin, tietoa etsitään useimmiten verkosta. Hyvä verkkonäkyvyys on siis oleellinen osa potentiaalisten asiakkaiden tavoittamista. Vaikka verkkosivusi olisivat kuinka hyvät tahansa, niistä ei ole hyötyä, jos kävijä ei sivuillesi löydä.
Oleellisessa osassa verkkonäkyvyyttä ovat hakukoneet. Niiden hakutulossivujen ensimmäisillä sijoilla olevat tulokset keräävät eniten klikkauksia ja eniten liikennettä ja samalla mahdollisuuksia hankkia asiakkaita. Toiselle hakutulossivulle harva eksyy. Näin ollen ei ole samantekevää, miten verkkosivusto eri hakusanoilla saa näkyvyyttä.
Hakuja tehdään yhä useammin myös tekoälysovelluksissa tai some-kanavissa. Nämä ovat asioita, mitkä ovat enenevissä määrin on otettava huomioon sisällön suunnittelussa ja toteutuksessa.
Hakukoneoptimointi kannattaa polkaista käyntiin jo sivun suunnittelu- ja toteutusvaiheessa, mutta se on jatkuva, pitkäjänteinen prosessi.
Tavoitteena kattava verkkonäkyvyys
Hakukoneoptimoinnin (Search Engine Optimization, SEO) päätavoitteena on nostaa sivustoa hakukoneiden (joista Google ylivoimaisesti suosituin) orgaanisissa tuloksissa mahdollisimman korkealle.
Varsinaisen hakukonenäkyvyyden lisäksi yrityksen kannattaa tavoitella mahdollisimman laajaa näkyvyyttä eri puolilla verkkoa. Omalla verkkosivulla tehtävän SEO-työn lisäksi onkin syytä huomioida muut keinot vaikuttaa kokonaisnäkyvyyteen (mm. linkitykset muilta sivuilta, paikallisen näkyvyyden varmistaminen ja sosiaalisen median näkyvyys).
Hakukonenäkyvyyttä voidaan tarvittaessa tehostaa maksetun mainonnan keinoin.
Hakukoneoptimoinnin osa-alueet
Verkkosivuston hakukoneoptimointiin kuuluu monenlaisia vaiheita ja hakukoneiden ohjeiden mukaisia toimenpiteitä.
Tekninen hakukoneoptimointi
Tekninen SEO perustuu mm. siihen, miten verkkosivu on rakennettu, millainen on sen sivustohierarkia, miten nopeasti sivut latautuvat ja mikä on niiden käytettävyys mobiililaitteilla.
Sisällön optimointi
Avainsanatutkimus, relevanttien hakutermien tunnistaminen ja analysointi toimivat starttina sisällön optimoinnille.
Nyrkkisääntönä, että tarjoa lukijalle sitä, mitä hän etsii ja mistä hän hyötyy. Informatiivinen, arvokas ja hakijoiden tarpeita vastaava sisältö hyvin jäsenneltynä palvelevat niin verkkosivuvierailijaa kuin myös hakukoneita ja tekoälysovelluksia.
On-page SEO
- Esimerkkejä verkkosivuston sisällä tehtävistä hakukoneoptimointikohteista ovat sen sisältö, otsikot ja ylätunnisteet, kuvat, otsikkotunnisteet, metakuvaukset ja strukturoidut tiedot. Oleellista on myös, että robotit pystyvät indeksoimaan sivut ja sivuston sisäiset linkitykset ovat kunnossa.
- Sisäiset linkit ja käyttäjäystävällinen sisällön muotoilu, kuten luettelot ja kappaleiden jaottelu ja oikeiden otsikkotasojen käyttö ovat omiaan palvelemaan lukijaa ja myös hakukoneita.
Off-page SEO
Hakukoneoptimointia tehdään myös itse sivuston ulkopuolella. Useimmiten tämä liittyy linkkien luomiseen, mutta se voi sisältää myös esim. sosiaalisen median toimia tai bränditietoisuuden lisäämistä.
Paikallinen SEO
Verkkosivuille kannattaa usein huomioida paikalliset avainsanat.
Paikallista näkyvyyttä tarjoavat palvelut (Googlen Business Profilen ja paikalliset hakemistot) ovat myös hakukoneoptimoinnin työkaluja.
Analytiikka ja seuranta
Hakutulosten analysointi ja seuranta on oleellinen osa jatkuvaa hakukoneoptimointityötä. Erilaisten analytiikkatyökalujen ja SEO-ohjelmistojen käyttö tarjoaa mahdollisuuden seurata sijoitusten ja käyttäjäkokemuksen kehittymistä sivustolla.
Hakukoneoptimoinnin vaiheet
Hakukoneoptimointi starttaa tavoitteista. Mitä halutaan tuoda esiin ja kenelle? Haluaanko luoda sisältöjä ostopolun alkupäähän vai konvertoivampaa sisältöä ostoaikeissa oleville verkkosivukävijölle. Tämän perusteella luodaan suunnitelmat ja toteutetaan niitä.
Nykytilanteen kartoitus
Hakukoneoptimointi lähtee liikkeelle nykytilanteen ja toiveiden kartoituksesta.
Sisältöpuolella kartoitetaan aihepiiriin liittyviä hakusanoja ja tehdään niistä avainsana-analyysi. Sen perusteella nähdään, kuinka paljon ja millä hakusanoilla ihmiset verkossa aihetta hakevat ja miten verkkosisällöt tällä hetkellä hakukoneiden hakutuloksissa sijoittuvat.
Kilpailutilanteen ja ulkoisten ja sisäisten linkkien selvittäminen antaa käsitystä nykytilanteesta.
Teknisen SEO:n puolella tutkitaan sivuston tila sopivia ohjelmistoja käyttäen.


Suunnittelu
Alkukartoituksessa saatu tieto ja käytössä olevat resurssit huomioiden valitaan optimoitavat avainsanat ja suunnitellaan sivustolla ja sivustolle tehtävät toimenpiteet. Nämä voivat liittyä paitsi sisältöjen tuotantoon, myös teknisiin toimenpiteisiin ja sivuston rakenteeseen
Optimoinnin toteutus
Itse toteutus on pitkäjänteinen, jatkuva prosessi, jossa toteutetaan mahdollisia teknisiä parannuksia, linkkien lisäämistä, vanhan sisällön parannuksia ja uuden sisällön luontia.
Samalla seurataan tulosten kehittymistä ja pyritään korjaamaan ongelmakohtia ja puutteita.
SEO on jatkuvaa kilpajuoksua muita sivustoja vastaan. Parhaimmillaan tuloksia saadaan nopeastikin, mutta toisilla aloilla kilpailu on kovaa ja pelkkä kilpailijoiden tasolle pääseminen vaatii jatkuvaa ponnistelua, etumatkan saavuttaminen vieläkin enemmän työtä.
